BANG THE DRUM - Bryan Adams & Nelly Furtado (Lyrics)

THEME - HARD WORK, DETERMINATION, PARTICIPATION IS MORE IMPORTANT THAN WINNING. 

First Bell 2.0 Online Class 11 - 26 July 2021


The song was performed by popular Canadian singers Bryan Adams and Nelly Furtado in the opening ceremony of the 2010 Winter Olympics at BC Place Stadium in Vancouver, British Columbia, Canada as a tribute to the athletes presented there. They both belonged to Vancouver.


PROFILE
Bryan Adams
Bryan Guy Adams is a world famous Canadian singer, lyricist, guitarist, record producer,philanthropist, animal rights activist and photographer. He was born on 5th November 1959 to British parents migrated to Canada. His most popular albums are Reckless (1984), Walking up the Neighbours (1991), Cuts Like a Knife (1983), Anthology (2005), So Far So Good (1993), 18 Til I Die (1996) and Into the Fire (1987).He is also well-known for his social and humanitarian activities. He was awarded Grammy (1991), Golden Globe (2007) and Juno(2008).

NELLY FURTADO

Nelly Kim Furtado is a Canadian singer and song writer born to Portuguese parents on December 2, 1978. She emerged as an international singer with her first album itself 'Whoa, Nelly!' (in 2000) produced with the help of singer Gerald Eaton and musician Brian West. Her other major albums are Folklore (2003), Loose (2006), Mi Plan (2009), The Spirit Indestructible (2012) and The Ride (2017). She was awarded Billboards (2001), Grammy (2002) and Juno (2007).

LYRICS
Scaffolding questions
1. What does "You and I" mean? Is it just you ad me?
Answer: The whole world.

2. The line "Together we reach the sky" brings out an idea. What is it?
Answer: The whole world is one here.

3. What does each of us trying our best mean?
Answer: It tells about the determination and hard work of the athletes whether they are from the east or the west.

4. Three Indians participated in the Vancouver Olympics. Who were they?
Answer: 1. Jamyang Namgial - Alpine Skiing 2. Tashi Lund up - Cross country skiing 
3. Shiva Keshavan - India's Flagbearer. (Luge)

5. "It's clear, wherever you are
This is your moment
Your time to run like the wind" what does the last line mean?
Answer: If you have determination ad hard work, you can be like a wind.

6. From Near, From Far...... What does this line mean?
Answer: It means the whole world. It's clear, wherever you are. This is your moment. You are at the Olympics. It's your day so give your best.

7. What is a Rhyming Word?
Answer: Words that sound alike and that appear towards the end of the lines are called rhyming words.
Identify rhyming words
I - sky
game - flame
8. What is alliteration?
Answer: It's a close repetition of consonant sounds. 
Identify alliteration - 
Burning to follow the flame - /f/
Bang the Drum a little louder - /l/
Images - 
1.Visual - eyes - sight 
2. Auditory - ear - sound
3. Olfactory - nose - smell
4. Gustatory - tongue - taste
5. Tactile -  skin - touch
---------------------------------
Identify auditory image
- Bang the Drum a little louder, 
Sing the song a little louder.

Task - Compose a song and add music to it.

DIFFERENCE BETWEEN A POEM AND SONG LYRICS
POEM - A poem is a composition that is written or spoken for communicating beautiful, imaginative or elevated thoughts.  Poems consist of elements like imagery, diction, sound, metaphor and theme.
LYRICS - Words in the song are collectively known as lyrics. A song is generally accompanied by musical instruments. 
Songwriters are known as a lyricist and writers of poems are known as poets.

 First Bell Online Class 2.0 - Class 12 , 29 July 2021

Song - I am a boy a Lonely Boy


POETIC DEVICES USED  IN THE SONG

1. Alliteration (close repetition of consonanf sounds)
(a) Long live nature
long, live - /l/      sound 'ല' ഒരു വരിയിൽ തന്നെ ആവർത്തിക്കുന്നു 
(b) Sometimes it is seen
sometime, seem - /s/ sound 'സഒരു വരിയിൽ തന്നെ ആവർത്തിക്കുന്നു 

2. Simile
"like the game of hide and seek I played"
(comparing the rainbow to the game of hide and seek)

3. Images 
"I like to hear my heart whisper"
Auditory image - 'whisper'
 "When I see small drops of rain on leaves"
Visual image - drops of rain, leaves
The smell of soil that refreshes us
Olfactory image - smell of soil

4. Refrain (lines often repeated in a song or poem)
I am a boy, a lonely boy.
--------------------------------------------




Post a Comment

0 Comments