Know About Hiroshima and Nagasaki Bombings

 Hiroshima Present and Past



The uranium bomb detonated over Hiroshima on 6 August 1945 and had an explosive yield equal to 15,000 tonnes of TNT. It razed and burnt around 70 percent of all buildings and caused an estimated 140,000 deaths by the end of 1945, along with increased rates of cancer and chronic disease among the survivors.


"Little Boy" was the codename for the type of atomic bomb dropped on the Japanese city of Hiroshima on 6 August 1945 during World War II. It was the first nuclear weapon used in warfare.
Blast yield: 15 kilotons of TNT (63 TJ), Mass: 9,700 pounds (4,400 kg)
Diameter: 28 inches (71 cm), Filling: Highly enriched uranium, Length: 10 feet (3.0 m)



Enola Gay, the B-29bomber that was used by the United States on August 6, 1945, to drop an atomic bomb on Hiroshima, Japan, the first time the explosive device had been used on an enemy target. The aircraft was named after the mother of pilot Paul Warfield Tibbets, Jr.



Paul Warfield Tibbets Jr. was a brigadier general in the United States Air Force. He is best known as the aircraft captain who flew the B-29 Superfortress known as the Enola Gay when it dropped a Little Boy, the first of two atomic bombs used in warfare, on the Japanese city of Hiroshima. 

Nagasaki Past and Present


Fat Man Atomic Bomb
"Fat Man" (also known as Mark III) is the codename for the type of nuclear bomb that was detonated over the Japanese city of Nagasaki.
Filling weight: 6.4 kg
Diameter: 60 inches (1.5 m)
Mass: 10,300 pounds (4,670 kg)
Length: 128 inches (3.3 m)


Source: Internet, This information is shared for educational purposes only. Not for commercial use.

Questions and Answers
1. When did the United States enter World War i?
Answer: The United States entered into World War I in April 1917, more than two and a half years after the war began in Europe.

2. Why did the United States enter World War I?
Answer: Germany sank many American merchant ships around the British Isles which prompted the American entry into the war.

3. Who was the President of the United States when World War I outbroke?
Answer: Woodrow Wilson, a leader of the Progressive Movement, was the 28th President of the United States (1913-1921) at the outbreak of World War I.

4. Why did Woodrow Wilson lead America into a war??
Answer: Wilson led America into war in order to “make the world safe for democracy.”

5. When did the United States drop bombs over the Japanese cities Hiroshima and Nagasaki?
Answer: The United States detonated two atomic bombs over the Japanese cities of Hiroshima and Nagasaki on 6 and 9 August 1945, respectively. It was during the World War II.

6. Why did the United States take the decision to drop Atomic Bombs over Japanese cities? 
Answer: Japan invaded the Chinese province of Manchuria in 1931. By 1937 Japan controlled large sections of China and accusations of war crimes against the Chinese people became commonplace. At this time, several treaties were in place to limit the size of navies in the Pacific Ocean. In 1934, Japan ended its cooperation with other major powers in the Pacific by withdrawing from the Five Power Treaty. Relations between the United States and Japan worsened when Japanese forces took aim at Indochina with the goal of capturing oil-rich areas of the East Indies. Responding to this threat, the United States placed an embargo on scrap metal, oil, and aviation fuel heading to Japan and froze Japanese assets in the United States. Japan, sensing conflict was inevitable, began planning for an attack on Pearl Harbor by April 1941. The Japanese bombing of Pearl Harbor on December 7, 1941, brought the United States officially into World War II. In the surprise attack, Japan sunk several ships, destroyed hundreds of planes, and ended thousands of lives. The Japanese goal was to cripple the U.S. Pacific fleet, and they nearly succeeded.
After President Roosevelt died on April 12th, 1945, it became Harry Truman’s job to decide how to end the war. The war had shown that the Japanese were fighting for the Emperor who convinced them that it was better to die than surrender. Truman issued the Potsdam Declaration demanding the unconditional surrender of the Japanese government, warning of “prompt and utter destruction.” Eleven days later, on August 6, 1945, having received no reply, an American bomber called the Enola Gay left the Tinian Island in route toward Japan. In the belly of the bomber was “Little Boy,” an atomic bomb. At 8:15 am Hiroshima time, “Little Boy” was dropped. The result was approximately 80,000 deaths in just the first few minutes. On August 9, 1945, another bomber was en route to Japan, only this time they were heading for Nagasaki with “Fat Man,” another atomic bomb. After the first minute of dropping “Fat Man,” 39,000 men, women, and children were killed. 25,000 more were injured. Both cities were leveled by the bombs and this, in turn, forced Japan to surrender to the United States. The war was finally over.

7. What is the name of the only person who survived both bombings?
Answer: Tsutomu Yamaguchi, In 1945, a man named Tsutomu Yamaguchi survived the atomic blast at Hiroshima, dragged himself into an air-raid shelter, spent the night there, and in the morning caught a train so he could arrive at his job on time in Nagasaki, where he survived another atomic blast.

8. How many on board the Ebola Gay knew about their mission?
Answer: Only 3 of the 12 people on board the Enola Gay actually knew the real purpose of their mission to Hiroshima.

9. Did the United States drop any bomb before the atomic bombings?
Answer: Yes, The US dropped about 49 practice bombs nicknamed “pumpkin bombs” that killed 400 and injured 1,200 before nuking Hiroshima and Nagasaki.

10. Did the US Airforce warn people of Hiroshima about the bombings?
Answer: The US Airforce before dropping the A-bomb, dropped pamphlets in Hiroshima warning people of the bombing. 

















Post a Comment

0 Comments