Activity 1
Read and Respond
1. Cite instances from the passage that show Sachin’s love for cricket, even from a very early age.
Ans : Sachin played cricket with his colony friends. He loved watching cricket on television.
2. How did Shardashram Vidhyamandir differ from other schools in Mumbai?
Ans : It gave due importance to cricket and had Ramakanth Achrekar Sir as the cricket coach.
3. What was Achrekar Sir’s first impression of Sachin?
Ans : He thought that Sachin was too young to attend the camp.
4. What suggestion of Ajit to Achrekar helped Sachin to overcome his nervousness?
Ans : Ajith wanted Achrekar Sir to pretend to go away and watch him bowling from a distance.
5. Why did Sachin feel that the schedule of the camp was ‘rigorous’?
Ans : Sachin had practice sessions every morning and evening at the end of which he would be thoroughly exhausted. So he felt that the schedule of the camp was a rigorous one.
6. What served Sachin as a very personal coaching manual?
Ans: The note which Ajith gave, contained some thoughts about batting. It served Sachin well.
7. “The system worked well-apart from my pockets.” What is the ‘system’ referred to here by Sachin?
Ans : Sachin’s habit was to wash his dress after each session so that he could wear it till the next session. This is referred to as ‘system’ by him.
8. Why was Sachin asked to change his school?
Ans : The new English school where Sachin studied, did not have cricket facilities. So his coach asked him to change the school.
9. What was the condition laid down by Sachin’s father for changing his school?
Ans : The condition was that he should be really serious about playing cricket.
10. What did Sachin consider as a kind of safety valve?
Ans : All his excess energies were channelled into playing cricket and Sachin considered it as a safety valve.
11. How did the one rupee coin help Sachin to become a good batsman?
Ans : In order to own the one-rupee coin kept by Achrekar Sir on top of the stumps, Sachin had to avoid getting out. He had to bat continuously with some sixty to seventy boys fielding. It taught Sachin how to survive when physically drained.
---------------------------------------
-----------------------------------------------Activity 2
Read the part " The camp involved a session ....... ........... ...... without worrying about results " from Playing the Game and answer the questions.
1. Can you write down the routine of Sachin during the first summer session at Shivaji Park?
Ans : Every morning at Shivaji Park. He would practise between 7.30 am and 10.30 am in the morning.
2. How long did he take to reach Shivaji Park?
Ans : He took 40 minutes to reach the Shivaji park.
3. Why did Ajit accompany Sachin for the first few days?
Ans : It was to get Sachin used to the routine.
4. What did Ajit talk to Sachin during the bus journeys?
Ans : Ajit would talk to Sachin about the nuances of batting.
5. Let's look at the sentence "The system worked well - apart from my pockets." What is the 'system' referred to here by Sachin?Ans. Sachin had only one set of cricket clothes and the routine was to wash them as soon as he'd returned from the morning session. And for the entire duration of the camp he played with wet pockets.
6. Why was Sachin asked to change his school?
Ans : The New English School in Bandra did not have cricket facilities and Sir was keen for him to change schools if he wanted to pursue cricket seriously.
7. What was the condition laid down by Sachin's father for changing the school?
Ans : If Sachin was serious in playing cricket he would change the school.
8 . What helped Sachin to build up physical and mental stamina?
Ans : After the thorough practice in cricket, Sachin had to run two full circuits with gloves on. This routine t hroughout the summer holidays helped him to build up his physical and mental stamina.
9 . This regular demand was “a little unreasonable.”
(a) What was the demand?
(b) Why was it unreasonable?
Ans : Sachin used to demand his father to buy special fruit juice for him. He considered it as a little unreasonable because there were other children in the family.
10. Why was Sachin asked by the bus conductor to buy two tickets?
Ans : When Sachin had to stand inside the bus with his kit on his back, he occupied the space of
two passengers. So he was asked to buy two tickets.
11. Was Achrekar a sincere coach? Substantiate.
Ans : Yes, when Sachin tried to avoid practice, Achrekar would come on his scooter to take him to the nets. Only a sincere coach would do that.
12. (a) Why did Achrekar Sir punish Sachin?
Ans : When Sachin avoided the daily evening practice, Achrekar Sir punished him.
(b) How did it help him?
Ans: It helped him to practice hard everyday and become a renowned (famous) cricketer.
---------------------------------------------
Activity 3 - PROFILE WRITING
Prepare a profile of Sachin’s coach Ramakanth Achrekar using the information given below.
Ramakanth Achrekar
Ramakanth Achrekar, the coach of Sachin Tendulker was born in 1932 at Malvan in Maharashtra. He is known as a great cricket coach. He founded the Kamath Memorial Cricket Club in Mumbai at Shivaji Park. Apart from Sanchin Tendulkar, the famous Indian cricket players like Vinod Kambli and Ajith Agarker were also trained by him. The country honoured him with Dronacharya Award in 1990 and PadmaShri in 2010. He passed away on 2 January 2019 in Mumbai.
------------------------------------------
Prepare a profile of Sachin Ramesh Tendulkar using the information given below.
AnswerSachin Ramesh Tendulkar
Sachin Ramesh Tendulkar was born on 24 th April 1973 in Mumbai, Maharashtra. He is a former Indian cricketer and captain, widely regarded as one of the greatest cricketers of all times. He is the only player to have scored one hundred international centuries, the first to score a double century in a One Day International, and the only player to complete more than 30,000 runs in international cricket. He played 664 international cricket matches in total, scoring 34,357 runs. He received the Arjuna Award in 1994, the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in 1997, and the Padma Shri and the Padma Vibhushan awards in 1999 and 2008 respe ctively. He was awarded the Bharat Ratna, India’s highest civilian award, on 16 November 2013. In 2012, Tendulkar was nominated to the Rajya Sabha. He retired from cricket on 16 th November, 2013. ‘Learning the Game’ is an extract from his autobiography ‘Playing it My Way.’
----------------------------------------
Activity 4
Read the excerpt from Sachin’s autobiography ‘Learning the Game’ and list the role of his father, brother and coach, in moulding the cricket legend.
In the light of the points listed, prepare a write-up on the ‘Influence of others in moulding one’s talents’.
Ans: Great personalities are not merely the products of their own hard work or determination. If he faces obstacles from everywhere, it will be difficult for him to attain success. In the case of Sachin, his father Ramesh Tendulkar, his brother Ajith Tendulkar and more than everybody, his coach Achrekar Sir helped him to become a famous cricketer. It was his brother who identified his talent and created a chance to meet Achrekar Sir. As a small boy, if his father hadn’t allowed him to change his school, his future would be spoiled. If he was not trained by Achrekar Sir, he would not have become a famous cricketer.
-----------------------------------------
Activity 5
Language Elements
Let’s edit a text
Read the notice prepared by Manohar, the School Sports Club Secretary, in connection with the Sports Day celebrations of his school. There are a few errors in it. Identify and correct them.
SCHOOL SPORTS DAY CELEBRATIONS
GOVT. DVHSS, CHARAMANGALAM
Ladies and gentleman, (a)
We celebrates (b) the Annual School Sports Day on Monday, the 20th of October, 2016. The G V Raja state (c) award (d) winner Mr. Ravikumar have (e) consented to inaugurate the celebrations. The Khel Ratna National Award winner mrs. (f) Ghosh will flag off the school athletic meet. Thereafter follows (g) the school march past. All the athletes of the meet is (h) requested to participate in it. The winners (i) of the meet will be given the championship trophy at the concluding ceremony and so the winning team are (j) requested to be present till the
end of the meet. All are welcome.
Thank you.
Answers - (a) Gentlemen, (b) celebrate, (c) State (d) Award (e) has (f) Mrs. (g) followed (h) are
(i) is.
-------------------------------------------
Activity 6
Look at a few screen-shots of the last over of the final of the Tri-Series Cup Cricket Match between India and Sri Lanka, held at Queen’s Park Oval, Port of Spain, Trinidad,on July 11, 2013.
Screenshots
1. Captain hands over ball to Eranga for the last over.
2. Indian Captain M.S. Dhoni faces.
3. Batsman misses the first ball.
4. A 6 in the second ball.
5. Change in the fielding arrangements.
6. A 4 in the third ball.
7. Response of the spectators.
8. A sixer : winning shot in the fourth ball.
9. Response of the spectators.
Prepare a commentary based on the screenshots given above.
Ans: The audience is much excited. They are waiting eagerly for the last over. Captain hands over the ball to Eranga. Indian Captain M.S. Dhoni is facing the ball. He misses the first ball. Eranga is bowling again. Hurrah ! Dhoni was hit a six in the second ball. Dhoni is in great form and he is inching towards a half-century. Now there are some changes in the fielding arrangements. Dhoni has taken a 4 in the third ball. He keeps up the form. The audience applauds and cheer. A fierce fight. Dhoni hits a six again! The spectators begin to celebrate. It is a bad time for Sri Lanka. India snatches the Tri-Series Cup. The Indian team is rejoicing. The spectators have left the stands. This is Harsha Bhogle signing off.
Thank you.
----------------------------------------
First Bell 2.0 Online Class 9 - July 14, 2021
Follow up activities
CONDITIONAL CLAUSE
Conditional sentences consist of a main clause and a conditional clause (sometimes called an if-clause). The conditional clause usually begins with if or unless. The conditional clause can come before or after the main clause.
Conditional വാക്യങ്ങളിൽ ഒരു main clause ഉം conditional clause ഉം അടങ്ങിയിരിക്കുന്നു. (ചിലപ്പോൾ if-clause എന്നും വിളിക്കുന്നു). Conditional clause സാധാരണയായി "if അല്ലങ്കിൽ unless " എന്ന് വാക്കിൽ നിന്നു ആരംഭിക്കുന്നു. Conditional clause, main clause നു മുമ്പോ, ശേഷമോ വരാം.
Example -
- He will be late if he doesn’t start now.
- He’ll be late unless he leaves now.
- If they don’t start now, they will be late.
- Unless they start now, they will be late. അടിവര ഇട്ടിട്ടുള്ളത് main clause ആണ്
There are three main types of conditional sentences.
Type 1 - Possible condition ( സാധ്യമാണ് )
V1 (present form of the verb), [will + V1 (the base form of the verb)].
if clause, main clause
Example - If you study well, you will get good grades.
നിങ്ങൾ പഠിച്ചാൽ നിങ്ങള്ക്ക് നല്ല മാർക്ക് കിട്ടും. നടക്കവുന്ന കാര്യമാണ് (possible condition)
Type 2 - Probable condition (സാധ്യത കുറവാണു)
V2 (past form of the verb), [ would + V1 (the base form of the verb)].
if clause, main clause
Example - If you studied well, you would get good grades.
ഇവിടെ സാധ്യത മാത്രമേ ഉള്ളു , ചിലപ്പോൾ നല്ല മാർക്ക് കിട്ടാം അല്ലങ്കിൽ കിട്ടാതിരിക്കാം.
Type 3 - Impossible condition (അസാധ്യമാണ് )
had + V3 (past participle form of the verb), would have + V3 ((past participle form of the verb)
if clause, main clause
Example - If you had studied well, you would have got good grades.
സമയം കഴിഞ്ഞു പോയി, അത് കൊണ്ട് സാധ്യമല്ല. റിസൾട്ട് വന്നു നല്ല മാർക്ക് കിട്ടിയില്ല. ഇനിയും പഠിച്ച് ,കഴിഞ്ഞു പോയ പരീക്ഷ എഴുതാൻ കഴിയില്ലല്ലോ?
Assignment
Narrative -
You are asked to narrate the experience of Sachin to one of your friends. What would be the narration? (സച്ചിൻ അനുഭവിച്ച ബുദ്ധിമുട്ട് കൂട്ടുകാർക്കു പറഞ്ഞു കൊടുക്കുക.)
One day Ajit, his brother took Sachin to the Achrekar Sir’s summer camp to get trained. Sachin was nervous and failed miserably in front of him. Ajit asked the Achrekar sir to give him another chance and observe him from a distance. This time, Sir watched him batting and selected him to join the camp. The camp involved a session every morning and evening at Shivaji Park. He would practice between 7.30 a.m. and 10.30 a.m. in the morning. Then he would come back in the afternoon and practice till late evening. The schedule was rigorous and he would be exhausted by the end of the day. Travelling to Shivaji Park took forty minutes from his house in Bandra and he had to catch an early morning bus to make it on time.
Sachin had only one set of cricket clothes and the routine was to wash them as soon as he returned to wear them for the next session. By the middle of the summer camp, Sir had started taking an active interest in his batting and at the end of the two months, informed Ajit that he had the potential to be a good cricketer if he practiced all year round. In his first year at Shardashram, he played fifty-five practice matches during the summer break of sixty days. His summer sessions used to start at 7.30 am and end at 4.30 pm.
His evening session would start at 5 pm after a thirty-minute break. Between 5 pm and 7 pm he would have five more net sessions. Towards the last 15 minutes, every bowler in the camp would come and bowl to him, with some sixty to seventy boys fielding. At the end of it all., Sir would tell he to run two full circuits of Shivaji Park with his pads and gloves on. That was the last part of his training and he would be completely exhausted by the end of it all.
----------------------------------------
First bell 2.0 Online Class 10 - 20 July 21
Follow up Activities
Reading Section - Even though I loved cricket............ I owe myself to him.
1. Why would Sachin conveniently forget to go to the nets?
Answer: Occasionally he played with his friends at home and that was such fun.
2. Sachin felt sheepish about his action. Do you know what sheepish mean?
Answer: Feeling shame
3. What does the word bunk mean?
Answer: Leave unexpectedly.
4. One day Sachin bunked his evening practice session. Why?
Answer: To watch the inter-school cricket match.
5 Achrekaer sir was also there to watch the cricket match. What did he tell Sachin?
Answer: He told Sachin that one day people across the world would come and watch him play.
6. What quality does Sachin admire in Achrekar sir?
Answer: His far-sightedness.
Points to remember
* Sachin loved cricket from his early childhood.
* He emulated the mannerisms of his favourite players.
* He was studying in New English school Mumbai.
* Achrekar sir was the cricket coach of Sharadasram Vidyamandir held summer camps. Ajit, Sachin's brother took him to the camp.
* At first, Sachin couldn't make an impact, later with the help of Ajit he could.
* The training was tedious.
* Sachin's father changed his school.
* The journey to the camp was difficult.
* But with the support, motivation, and encouragement of Achrekar sir, Sachin became a successful cricketer.
A clip of Sachin's speech - from the First bell online class 10
" One day people across the world would come and watch you play," said Achrekar.
Achrekar sir was able to foresee similar pictures even when Sachin was a school cricketer. Not onlyAchrekar but also his father and brother played an important role in Sachin's career. List out their roles.
Ramesh Tendulkar - Advised him if he was serious about cricket he would change his school and allowed Sachin to change schools. Occasionally, came to take Sachin home after the practice. He gave him money. Took care of the needs of his brothers and sisters.
Ajit Tendulkar - Identified Sachin's talent in cricket. He found out the talents in Sachin, created a chance to meet Achrekar sir. Recommended Achrekar sir to give Sachin another chance. He knew that it was necessary to change the school. Talked about the nuances of batting.
Achrekar sir - Agreed to train Sachin in cricket. He also gave the suggestion of changing the school. He motivated him. To build up his mental and physical stamina, sir would tell Sachin to run two full circuits of Shivaji Park with my pads and gloves on. Helped him to become a famous cricketer.
Assignment -
In the light of the points listed and analysing Sachin's experience, prepare a brief write-up on the role played by these three persons in moulding Sachin.
Answer.
Great personalities are not merely the products of their own hard work or determination. If he faces obstacles from everywhere, it will be difficult for him to attain success. In the case of Sachin, his father Ramesh Tendulkar, his brother Ajith Tendulkar and more than everybody, his coach Achrekar Sir helped him to become a famous cricketer. It was his brother who identified his talent and created a chance to meet Achrekar Sir. As a small boy, if his father hadn’t allowed him to change his school, his future would be spoiled. If he was not trained by Achrekar Sir, he would not have become a famous cricketer.
-----------------------------
0 Comments